top
.

GUIDEUDDANNELSE MED SERVICE & CO.

Læs to historier fra tidligere guider og lad dig inspirere.


Det her burde jeg have gjort for længe siden...

Guideskoleophold markerer en ny start for 23-årige Iman fra Tønder.

Jeg har ikke fejlet. Jeg har blot fundet 10.000 måder, der ikke virker.

Ordene er Thomas Alva Edisons. Manden, der opfandt glødepæren, og som er noteret for over 1000 patenter. De selverkendende og humoristiske visdomsord står - i originalsproget engelsk - skrevet i alle store citatsamlinger verden over. Og siden oktober også på en stor muskuløs overarm tilhørende en 23-årig mand fra Tønder. Under Edisons tatoverede konstatering er tilføjet ordene: ’Service og Co’ samt et verdenskort. Det danner umiddelbart ikke meget mening for udenforstående, men for tatoveringens ejer, Iman Kavkani, opsummerer det ret præcist de tanker, han har måttet gøre sig om sin fortid og fremtid. Om blindgyderne han rendte ind i, stedet hvor han erkendte det, og alle de muligheder, der nu venter ham. Sammen med 120 andre unge har Iman netop afsluttet en kort men intens uddannelse som rejseguide. Fra 8. oktober til 10. november skiftede den unge sønderjyde med iranske aner det danske efterår ud med Middelhavets sol og en lang række oplevelser, der gav en helt ny selvindsigt, social kompetence og et kæmpe boost til at komme ud og opleve verden.

’Service og Co’ er navnet på firmaet bag rejseguideuddannelsen, og på skolehotellet på Costa Brava kysten nord for Barcelona bliver der hvert år uddannet i alt godt 500 guider. Men for Iman startede den nye karriere faktisk på en tidligere rejse. Han var taget på en almindelig chartertur til Egypten vel vidende, at hans liv muligvis på det tidspunkt ville have godt af at tage en anden retning. Karrieremæssigt havde det været en blandet landhandel af discjockeyjobs, lystekniker, dørmand, mekaniker, detailhandelselev, chauffør og meget andet. Fællesnævneren havde været at få skrabet kontanter sammen. Penge var ligesom blevet omdrejningspunktet for alt, han gjorde. 

Under opholdet i Egypten faldt han under en sejltur i snak med en af guiderne fra Bravo Tours. Uden præcist at kunne forklare, hvad det var, så fik hun fortalt noget om sit livssyn og om tilværelse som guide, der rykkede noget i ham. 

Jeg fandt ud af, at der var nogle kvaliteter i det her jeg godt kunne bruge,” forklarer han. ”Da jeg kom hjem, gik der ikke 14 dage, før jeg havde bestilt ’Service og Co’ kurset. Og nu ærgrer jeg mig over, at jeg ikke gjorde det langt tidligere”. For opholdet i Spanien blev lidt af en øjenåbner for Iman.

Jeg var selv en, som var lidt udenfor gennem skoletiden, og var blevet vant til, at der altid opstod kliker og konflikter,” husker han. ”Derfor overraskede det mig, hvor hurtigt vi accepterede hinanden og så forcerne frem for fejlene. Jeg havde for eksempel efter gammel vane lynhurtigt forhåndsbedømt en af pigerne som en arrogant københavner-tøs. Efter fire dage kom hun hen og sagde, at hun fandt mig meget inspirerende og så mig faktisk som lidt af et forbillede! Der stod jeg så med en flov smag i munden og måtte erkende, at jeg havde taget grundigt fejl.” Også undervisningsformen, der har meget lidt med traditionelle skoletimer at gøre, tiltalte Iman. ”Instruktørerne er virkelig inspirerende og de mange overraskelsesmomenter, som præger undervisningen, er rigtig godt for læringen. Man overskrider faktisk sine egne grænser fra allerførste dag, og man får undervejs ikke bare teorien med, men også lov til at gøre tingene i virkeligheden,” fortæller han og er ikke i tvivl om, at han er kommet ud på den anden side som et mere voksent og modent menneske.

På længere sigt har Iman efter guideuddannelsen svært ved at se sig selv med adresse i Danmark. Og faktisk er han allerede tilbage i Spanien, hvor et midlertidigt arbejde som salgskonsulent inden for telemarketing er på programmet indtil jobbet som guide, forhåbentlig fra foråret, falder på plads.

Jobbet har grebet lidt ind i en anden plan han også havde; hans fem år yngre søster har haft en idé om en tur til Kina, men Iman var godt i gang med at overtale hende til at droppe østen og i stedet følge i hans fodspor til Costa Brava og en uddannelse som rejseguide. Forleden fik han i øvrigt kontakt til en intetanende men meget overrasket og beæret kvinde, som han selv er fulgt i fodsporene af. Via et større researcharbejde lykkedes det ham at finde guiden fra turen til Egypten og per mail skrevet tak for den samtale på sejlturen, der lagde en ny kurs i hans eget liv. Og ideen om at få en ny, bedre tilværelse i rejsebranchen er Iman klar til at forfølge. For som Thomas Alva Edison sagde:

Værdien af en idé ligger i måden, man eksekverer den på".

Guideuddannelsen

Drømmer du om at få verdens sejeste job i udlandet? Eller vil du gerne udvikle dine kompetencer inden for kommunikation? Så er Service & Co.s guideuddannelse lige noget for dig! Er du over 18 år, taler du engelsk og er du klar til at arbejde hårdt? Så tag din uddannelse til rejseguide hos os! Vi lover dig et job, hvor hverdagen aldrig bliver kedelig, og hvor hele verden bliver din legeplads.

Et drømmejob til Lykke

Lykke fra Hvide Sande har netop afsluttet en rejseguideuddannelse - nu venter verden.

Jeg er bare blevet så overbevist dernede. Det er simpelthen et fedt job”. 

Lykke Vesly Pind Nielsen har dårligt nok nået at pakke sine kufferter ud hjemme på Minervavej i Hvide Sande, før det kribler i fingrene for at fylde kufferterne op igen og drage ud i verden på ny. Udsigten til Vesterhavet har nemlig i godt en måned været skiftet ud med panoramablik over Middelhavet. Sammen med 120 andre unge har hun i fem uger knoklet, svedt, grædt og ikke mindst grinet sig til et uddannelsesbevis, der bevidner, at hun nu har alle forudsætninger på plads for at kunne kalde sig rejseguide. 

Ideen fik hun for år tilbage. Med sin meget berejste familie var hun på ferie i Egypten og så guider i aktion på feriedestinationen. Det måtte være en sej og sjov måde at tjene sine penge på, tænkte den dengang 16-årige pige. Men først efter en veloverstået HHX-uddannelse i Ringkøbing her i sommers kunne hun for alvor gå i gang med at realisere drømmen. 

Der var flere, der stak lidt til mig og sagde, om jeg ikke troede, det var lidt for hårdt at være guide, men jeg var ikke i tvivl, det var det jeg gerne ville,” siger Lykke. . 

8. oktober gik turen sydover til et hotel på Costa Brava kysten, hvor firmaet ’Service og Co’ driver Skandinaviens største guideskole. Og selv om Lykke havde læst og hørt om guideuddannelsen og den lidt utraditionelle pædagogiske tilgang, så blev det alligevel et wake up call af de større. Skal man være guide, må man lære at lægge sin generthed og hæmninger til side. Og det praktiseres fra første dag på skolen. Her er der ingen, der får lov til at putte sig – alle må vænne sig til at ’være på’ og være eksponerede. 

Men det er netop det med personudviklingen, der er det helt vilde,” forklarer Lykke. ”Man ved ikke selv, hvad der helt sker, men man bliver bare meget mere selvsikker og får en tro på, at man godt kan klare tingene. Jeg har altid været meget pligtopfyldende, men det har sommetider knebet lidt med troen på egne evner. Nu kan jeg mærke, at noget har ændret sig, jeg hviler meget mere i mig selv - også i eksamenssituationer. Og så har jeg for eksempel fået modet til at stå op og tale foran en forsamling”.

Lige fra første lektion kunne Lykke mærke, at hun var havnet det rigtige sted. Både den faste stab omkring skolen og de eksterne undervisere gav hende en masse

Det interesserede mig virkelig, og jeg var fra starten den, der satte sig oppe helt forrest, fulgte med og tog notater,” fortæller hun. 

Det utrolige er også, at selv om vi alle 120 jo var meget forskellige, så er vi også meget ens, fordi vi alle har det samme mål. Det gjorde, at sammenholdet og kammeratskabet var virkeligt godt”. At Lykke så skulle komme til at nyde ekstra godt af det gode sammenhold var held i uheld. Undervejs kom hun til skade med sin fod og måtte i over to uger humpe rundt på krykker. Men de andre hjalp hende meget, så hun kunne deltage i stort set alle aktiviteter. På turen til Barcelona skubbede de mig endda tålmodigt rundt i rullestol og hjalp mig med alt det praktiske,” siger hun.

Lykke udvidede sit kursus med en ekstra uges sportskursus, så hun også er gearet til at kunne være guide på et sports-resort. Og mens novemberregn og vind pisker ind over Holmsland, så er hun klar til allerede at drage ud på ski-destinationerne her til vinter. Skulle det glippe, begynder sommersæsonen i marts, og højt på Lykkes ønskeliste står steder som Thailand, Mexico, Brasilien og Dubai. 

Baglandet på Minervavej bakker fuldt op om hendes fremtidsplaner, om end de kommer til at savne hende. Savn kommer Lykke også til at opleve lidt af på lønfronten, for guidelivet er ikke nogen guldgrube, men med bolig betalt og diverse tilskud rækker lønnen alligevel til et godt – og travlt – liv. ”Jeg lever gerne nogle år med en lille løn, hvis bare oplevelserne er store. Og det ved jeg de er!” slutter Hvide Sandes nye professionelle rejseguide.

Adresse
Mjølnersvej 4, 8230 Åbyhøj

Følg os
Service & Co


Læs også om Mike, der har udforsket verden som guide!

Mike fra Juelsminde tog på rejseguide-skole og er nu klar til at indtage verden. Læs to historier fra guider uddannet hos rejseguideskolen Service & Co. og lad dig inspirere. Skal du være den næste guide?